ZGODOVINA

Klub za ritmično gimnastiko Šiška je bil ustanovljen leta 1996, ustanovitelji pa so bili: Tanja Skrbinšek, Marko Pugelj, Marna Pugelj, Tomaž Čas, Marija Čas, Sanja Čas, Mirko Šindič, Sonja Šindič, Minja Šindič in sedaj že pokojna prof. Jelica Vazzaz, ki je bila ob ustanovitvi kluba, s svojimi neprecenljivimi izkušnjami in neusahljivim optimizmom cenjen mentor in strokovni svetovalec za vodstvo in stroko v klubu, sicer pa je bila tudi pobudnica in nosilka razvoja ritmične gimnastike v Sloveniji.

Iz majhnega kluba, ki je na začetku imel samo štiri mlade tekmovalke (Tina Čas, Dragana Stančič, Anja Pugelj in Kaja Šindič) se je klub razvil in danes združuje veliko mladih deklet, ki se aktivno udejstvujejo in sodelujejo v tem športu. V relativno kratkem času delovanja kluba je organizacijska in tekmovalna uspešnost tista, ki spremlja razvoj, saj je bil klub organizator in izvajalec več državnih prvenstev, mednarodnih turnirjev in drugih prireditev na področju ritmične gimnastike. Že mnogo let pa je KRG Šiška tekmovalno najuspešnejši klub v Sloveniji, saj so v njem zrasle, se kalile in tekmovale najboljše slovenske ritmičarke, ki so dosegle in še dosegajo v mednarodni areni najboljše slovenske uvrstitve v zgodovini tega športa v Sloveniji.

KRG Šiška se je v letih 1999 do 2004 zapisal v zgodovino kot nosilec vseh večjih projektov na področju RG in z mednarodnimi uspehi svojih tekmovalk dosegel tudi najboljše rezultate vseh časov v ritmični gimnastiki v Sloveniji.

Nekaj najodmevnejših dosežkov tekmovalk kluba KRG Šiška v zlatem obdobju slovenske ritmike 1999-2004:

1999:
V okvirju reprezentance Slovenije je bila sestavljena skupinska vaja, v kateri je bila večina tekmovalk (4 od 6) iz KRG Šiška. To so bile Tina Čas – kapetanka skupinske vaje, Dušica Jeremič, Mojca Rode in Nina Piletič. Poleg tekmovalk je v projekt skupinske vaje KŠRG Šiška vložil tudi glavno trenerko Marieto Stoimenovo in strokovno vodjo in mednarodno sodnico Ano Petrič, ter veliko finančnih sredstev. Na Evropskem prvenstvu 1999 v Budimpešti je Slovenija dosegla sanjsko 8. mesto v finalih v vaji s kiji. Na Svetovnem prvenstvu v Osaki pa je Slovenija v skupinskih vajah zasedla 16. mesto v mnogoboju. Tako visoko Slovenija do tedaj še ni bila nikoli.

Tega leta je klub imel kar štiri državne prvakinje: Dušico Jeremič (članska), Mojco Rode (članska po posameznih rekvizitih), Kajo Šindič (kadetska) in Živo Kocjančič (pri mlajših deklicah). Dušica Jeremič je osvojila tudi naziv športnice leta 1999 v ritmični gimnastiki, sledili sta ji Šiškarici Mojca Rode in Tina Čas.

2000:
Dušica Jeremič je na evropskem prvenstvu v Zaragozi več kot odlično predstavljala klub in slovensko ritmiko, saj se je uvrstila v finale mnogoboja in na koncu zasedla odlično 19. mesto. Istega leta je klub imel tri državne prvakinje: Dušico Jeremič (članska), Mojco Rode (članska po posameznih rekvizitih) in Kajo Šindič (mladinska po posameznih rekvizitih).

Dušica Jeremič je bila proglašena za športnico leta 2000 v ritmični gimnastiki, pridružila pa se ji je še Kaja Šindič, ki je bila proglašena za najuspešnejšo mladinko.

2001:
Tri tekmovalke KRG Šiška – Dušica Jeremič, Mojca Rode in Tina Čas so sestavljale največji del slovenske ekipe (11 vaj od 12-ih) na SP v Madridu in tam dosegle absolutno najboljše rezultate za Slovenijo v tem športu. Ekipno so osvojile 13. mesto med 43 državami in tako kar za 10 mest izboljšale rezultat izpred dveh let. Mojca Rode si je v individualni konkurenci skupaj z Dušico Jeremič izborila nastop v finalih mnogoboja, kar do danes ni uspelo še nobeni drugi Slovenki! Na koncu sta zasedli 20. in 22. mesto.

Leto 2001 je bilo za klub zelo uspešno leto, saj so slavili tudi uspeh Kaje Šindič, ki je zasedla 1. mesto na Svetovnih šolskih igrah v Sopronu. Slovenija je na področju ritmične gimnastike prvič v zgodovini dobila svetovno šolsko prvakinjo! To leto so zaznamovali tudi izjemni uspehi tekmovalk na Svetovnem pokalu v Berlinu (Dušica Jeremič, 7. mesto), na Univerziadi v Pekingu (Dušica Jeremič, 6. mesto), na Svetovnih igrah v Akiti (Mojca Rode, 8. mesto v obroču), na Grand Prix tekmovanju v Ludwigsburgu (Dušica Jeremič, 6. mesto kiji).

Dušica Jeremič je še četrtič postala članska državna prvakinja v članski kategoriji, sledili sta ji klubski kolegici Mojca Rode in Tina Čas. Mladinska državna prvakinja pa je prepričjivo postala Kaja Šindič, ki je zmagala v mnogoboju in v vseh posameznih rekvizitih. Dušica Jeremič je bila ponovno proglašena za športnico leta 2001 v ritmični gimnastiki, Kaja Šindič pa je slavila kot najuspešnejša mladinka.

2002:
Naše tekmovalke udeleževale številnih mednarodnih tekmovanj, kjer so dosegle odlične rezultate. EP v Granadi sta se udeležili slovenski reprezentantki Dušica Jeremič (37. mesto v mnogoboju) in prvič tudi komaj 15-letna debitantka Kaja Šindič (32. mesto v mnogoboju).

Dobre rezultate so naše tekmovalke dosegale tudi na svetovnih pokalih (Mojca Rode 35. mesto v mnogoboju v Corbeillu) in Grand Prix tekmovanjih: GP Sofija (Dušica Jeremič 5. mesto mnogoboj), GP Deventer (Dušica Jeremič 21. mesto mnogoboj), GP Thiais (Mojca Rode 7. mesto obroč), FINALE GP Innsbruck (Kaja Šindič 15. mnogoboj, finale – 10. mesto s kiji in 12. mesto z žogo). Finalno tekmovanje za Grand Prix, konec leta pa je bilo zadnje tekmovanje mlade Kaje Šindič. Za slovo je dosegla odličen tekmovalni uspeh med svetovno elito, saj je bila v enem rekvizitu uvrščena celo pred legendarno Almudeno Cid Tostado, finalistko kar štirih Olimpijskih iger.

V letu 2002 je bila članska debitantka Kaja Šindič proglašena za športnico leta v ritmični gimnastiki, sledili sta ji Mojca Rode in Dušica Jeremič. V mlajših kategorijah je bila najuspešnejša Urša Krenk.

2003:
To leto je sledil za klub hud udarec, saj sta morali reprezentantki Dušica Jeremič in Kaja Šindič zaradi poškodbe zaključiti svojo športno pot. Kljub temu je na državnem prvenstvu v članski kategoriji zopet prepričljivo zmagala Šiškarica – Mojca Rode, tako v mnogoboju kot v vseh posameznih rekvizitih. Mojca se je uspešno udeležila SP v Budimpešti in nastopila na Univerziadi v Koreji, kjer je bila šesta v vaji s kiji. S temi in drugimi odličnimi rezultati si je Rodetova prislužila priznanje Gimnastične zveze Slovenije za športnico leta 2003 v ritmični gimnastiki. Poleg tega so tekmovalke kluba na državnem prvenstvu osvojile drugo mesto med mladinkami, ter drugo in tretje mesto v kategoriji deklic.

2004:
Na državnem prvenstvu v članski kategoriji je zopet zanesljivo zmagala v mnogoboju in v vseh posameznih rekvizitih Mojca Rode. Zaradi tega in odličnih rezultatov na mednarodnih tekmah si je ponovno prislužila naslov športnice leta 2004 v ritmični gimnastiki. Hkrati so v klubu dobili tudi državno prvakinjo v kategoriji deklic – Nastasjo Prihoda in državne prvakinje v skupinskih vajah prav tako v kategoriji deklic, kar kaže na dobro strokovno delo z mlajšimi kategorijami.

Za kvalitetno strokovno delo v klubu, ki se vsa leta kaže v odličnih uvrstitvah tekmovalk KRG Šiška v slovenskem in svetovnem prostoru ter prihajajočem novem rodu mladih perspektivnih tekmovalk v mlajših kategorijah, je Gimnastična zveza Slovenije ob 40-letnici ustanovitve zveze nagradila KŠRG Šiška s “priznanjem za najbolj uspešno društvo na področju ritmične gimnastike. Priznanje je po sklepu IO GZS je prejela tudi skupinska vaja v RG (od šestih tekmovalk v skupini so sodelovale tri tekmovalke iz KŠRG Šiška – Tina Čas, Dušica Jeremič in Mojca Rode), in sicer za 8. mesto v finalu v sestavi s kiji na EP v Budimpešti leta 1999. Priznanje najvišjega strokovnega telesa na področju gimnastike je velika spodbuda in zaveza tako za vodstvo, kot tudi za vse člane kluba KRG Šiška.